„Úgy kell énekelned, mintha senki sem figyelne, szívedből kell jönnie, ha azt akarod, hogy jó legyen.”

Az utóbbi évtizedekben egyre szélesebb érdeklődés nyilvánul meg a néptánc, a népzene, a népművészetek és általában a hagyományos kultúrák iránt.

Mindenki nagy örömére településünkön – Berhidán – olyan szerencsés összefogás jött létre, amely lehetővé tette, hogy az Őszi Napfény Népdalkör és az Őszi Napfény Néptánccsoport 1999-ben megalakuljon.

A két kis csoport a helyi hagyományokban még jártas, idősebb korosztályból tevődik össze, akik mozgósítani tudják a fiatalok egy részét. Szerencsére az irányítás megfelelő szakemberek kezébe került, s a spontán lelkesedés rendszeres, hosszú távú munkává tudott átalakulni.

Az elmúlt évek alatt számos helyi és vidéki rendezvényen mutatkoztak be. Bárhol szerepeltek, elismeréssel szóltak tevékenységükről és teljesítményükről.

A népdalkör létszáma húsz, a néptánccsoport pedig kb. tíz fő körül mozog . A próbákat minden héten ugyanabban az időben (kedden 17,00-től 18-ig, ill. 18,00 órától 19,00 óráig) tartják, ahova a csoportok tagjai nagy örömmel mennek, mert ezeket a találkozásokat nagy beszélgetések is követik. Folyamatosan várják azokat a hölgyeket és urakat, akik szívesen részt vennének a csoportok munkájában. Tájékoztatást a művészeti vezetőtől kell kérni.

A népdalkör vezetését 1999-tõl 2004 tavaszáig Rákócziné Kiss Sára látta el. Az ő leköszönése után egy rövid ideig – 2004 őszéig - Csillak Jánosné segítette ki a csoportot. Ettől kezdve Kálmán Lászlóné tanította a dalkört 2006 őszéig. Ekkor új vezető vette át a feladatot, s azóta ifj. Turcsányi Istvánné tanítja a dalosokat.

Az ezüst minősítéssel rendelkező népdalkör az elmúlt években különböző – balatoni, bakonyi, sárközi, somogyi, tolnai, vasi, alföldi és észak-magyarországi - dalokkal örvendeztette meg közönségét. 2002-ben a Tisza-tavi Fesztiválon első helyezettek lettek, majd két év múlva elhozták a különdíjat. Számos helyi és vidéki rendezvényre kapnak meghívást, ahova szívesen el is mennek. A csoport nem csak népdalokat tanul, hanem ismert zeneszerzők műveit is énekli.

A dalkör egyik férfi tagja – Varga József – évek óta szólót énekel. Ő a magyar nóták híve, így számos önálló bemutatkozása volt már, ahol őszinte dicséretet kapott zsűritől és nézőtől egyaránt.

„Ha a lábunk vagy a hangunk nincs is a helyén, a szívünk ott van.”

A XX. századi pszichológia kezdte felismerni a zenében és a táncban rejlő lehetőségeket, a tánc gyógyító és felszabadító hatását.

Nem hiába választják rengetegen a táncot hobbinak, hiszen a tánc az egész világon elterjedt, és nem csupán egészségmegőrző szerepe miatt kedvelik. Jó azért is, mert frissíti a szellemet, az emlékezőtehetséget, ugyanis meg kell jegyezni a koreográfiát és a dalokat. Fejleszti a ritmusérzéket és megtanítja, hogy hogyan koordinálja az ember a testét. Erősíti az önfegyelmet, hiszen figyelni kell az oktatóra és a többi táncos mozgására is.

Az idős ember teste az élet során elhasználódik. Azonban aki tenni akar önmagáért, az keresi a megoldást. Új feladatokat és új célokat állít maga elé.

A tánccsoportot 1999 óta ifj. Turcsányi Istvánné vezeti, 2007-től pedig Nagy Zsuzsanna készíti a táncok koreográfiáját. Mindketten ellenszolgáltatás nélkül végzik ezt a feladatot.

A táncosok magyar és sváb táncokat tanulnak (sárközi, borsodi, ajaki és somogyi, kalocsai, dunántúli, hétlépéses, kreuzpolka, hammerschmidsgell stb.).

Az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub tagja az “Életet az Éveknek” Országos Szövetségének, így az általuk szervezett programok aktív résztvevői is. Felléptek a megyei egyesület által szervezett Nyugdíjas Majálisokon, a regionális népdal és néptánc találkozókon. Már több alkalommal is képviselték Veszprém megyét a budapesti Láng Művelődési Házban megrendezett országos rendezvényükön. 2002-ben az Országos Nyugdíjas Ki mit tud?-on elsők lettek, 2004-ben megkapták a Tisza-tavi Fesztivál Különdíját, majd 2007-ben Herenden a “Szép mozdulat a szem zenéje” elnevezésű versenyen – legyőzve a fiatalabb korosztályt – elhozták az első helyezést.

Nagyon fontos számukra, hogy a tánc, amit színpadra visznek, az autentikus és szakmailag alátámasztott legyen.

Mind két csoport hihetetlen akaratával és lelkesedésével példát mutat a felnövő nemzedéknek, és aktív munkát vállal abban, hogy meggyőzzék a fiatalokat arról, hogy a néptánc, népzene, népművészet milyen fontos az ember életében és a hagyományos táncok és dalok művelése ne múló divat legyen, hanem váljon mai életük részévé.

A csoportok tagjai fölött múlik az idő. Sokszor fáradtak, néha betegek, de lelkesedésük, kitartásuk példamutató a fiatalabb generációnak. Reménykednek, hogy lesz “utánpótlás”, akik tovább járnak majd a kitaposott úton!

Köszönik Berhida Város Önkormányzatának, hogy anyagilag és erkölcsileg is támogatják csoportjaikat.

Köszönettel tartoznak a közművelődési intézmények dolgozóinak is, hiszen biztosítják a próbák helyszínét és segítik rendezvényeik lebonyolítását.